به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری اخبار ما؛ چهارصد و هفتاد و یکمین برنامه «کینوتکا» خانه هنرمندان ایران با نمایش آثاری از استاد علی اکبر صادقی طراح و نقاش پیشکسوت کشورمان به مناسبت هشتاد و چهارمین سالگرد تولد وی، شامگاه دوشنبه 31 آذرماه در سالن ناصری خانه هنرمندان ایران نگه دارید
در ابتدای این برنامه آسیه مزینانی قائم مقام بود فرهنگی و هنری خانه هنرمندان ایران که میزبان این برنامه بود، پیر شد و به حضار خوش آمد گفت: «امروز در شرایطی که مدتی است شادی های زندگی سرشار از غم است، به سختی می توانیم بهانه ای برای ارتباط دوباره با زندگی پیدا کنیم. ما امروز با تمام احترام اینجا هستیم تا به درگذشتگان سلام کنیم، در یکی از خاطره انگیزترین مراسم خانه هنرمندان ایران، تولد هنرمندی را که هنر ایران را به اوج رساند و در مقابل انتقاد از آثارش جای پایمان را گم کرد، تجلیل می کنیم. مردی که رندی را به سبک مدرن به ایرانی دمید و سوررئالیسم ایرانی را پایه گذاری کرد و گنج ما را به یاد آورد که باید از آن استفاده کنیم. استاد علی اکبر خان صادقی تولدت مبارک.
وی افزود: افتخار می کنیم که در روزهای سخت و طاقت فرسا بهانه ای بزرگ برای کنار هم بودن داریم. از جانب خانواده با تشکر از جناب آقای صادقی برای حضور در این جشن.
ما هنرمندانی را از دست دادیم که جایگزینی ندارند
مجید رجبی معمار و مدیرعامل خانه هنرمندان ایران گفت: تاج برای همه مردم دنیا به داستانی سخت و تلخ تبدیل شده و شاید برای ما سخت تر باشد. این بیماری بین ما فاصله زیادی ایجاد کرده است. بسیاری از مشاغل به ویژه مشاغل هنری دچار بحران شده است و بزرگترین آسیب آن لغو دورهمی های صمیمی است. از دست دادن هنرمندان گرانقدر غیر قابل جبران است. عالی که هرگز جایگزینی برای آن نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: همیشه به دنبال فرصت بوده ایم تا جلسات سینماتک را با پیشرفت نسبی ادامه دهیم و خدای ناکرده بیش از برگزاری مراسم ترحیم و آیین های تلخ وداع با هنرمندان در مراسمی شاد و صمیمی برای قدردانی از بزرگان هنر. ”
اما اکبر صادقی و معاصرانش نقطه نظر هنر را اداره می کنند
ابراهیم حقیقی طراح پیشکسوت نیز در این برنامه درباره علی اکبر صادقی گفت: امروز برای همه ما روزی فراموش نشدنی و شاد است. زمانی که در دانشکده هنرهای زیبا درس می خواندم، علی اکبر صادقی تحصیل می کرد مرکز رشد فکری بچه ها و نوجوانان رادیو به اصطلاح سال آخرم بود و الان هم هست. ضرب المثلی داشتیم در زمانی که هیچ سال دبیرستانی دبیرستان نبود و هیچ دبیرستانی دبیرستان نبود. نقطه عطف زندگی من زمانی بود که به دعوت مرتضی ممیز به مرکز رفتم. ممیز برای من الگو بود و می ماند و همه دوستانش برایم عزیز بودند و می مانند. چون به او اعتماد داشتند.
وی افزود: به قول علی اکبر صادقی و نسل او شعر آنها شامل “غول های زیبا” هستند که من از همه آنها آموختم. هرچند مقدماتی خواهم بود. هنوز خودم را تهدید می کنم که باید به اندازه آنها برای کارم وقت بگذارم. تولیدات متنوع علی اکبر صادقی شگفت انگیز است و امیدوارم او و نسلش الگوی همه ما باشند. چون نقطه فرهنگی این خیر را شروع می کنند. یکی دیگر از دلایل خوشحالی من در این روز برگزاری جشن تولد علی اکبر صادقی در خانه هنرمندان ایران است که واقعاً خانه هنرمندان ایران است. او بدون ارتباط با جناح خاصی و با تمام مشکلات مالی اش تمام تلاشش را وقف هنرمندان می کند. من به نام می خواهم دولت و شهرداری، مسئولان اینجا بودند تا گلوگاه های خانه هنرمندان ایران را از نزدیک ببینند و ببینند خانه هنرمندان ایران چگونه است و چشم و چراغ هنرمندان چگونه می ماند.
حقيقي تصريح كرد: اما اكبر صادقي هيچ وقت نگفت من بازنشسته شدم، هنر است بازنشستگی نه من با افتخار دست او و هم نسلانش، این غول های زیبا را می بوسم.
قسمت بعدی این برنامه نمایش فیلم گلباران ساخته علی اکبر صادقی بود.
دیالوگ های پینگ پنگ من با علی اکبر صادقی
پس از پایان مراسم احمد عربانی روی سن آمد و گفت: علی اکبر صادقی اهل ثلث شمالی تهران و من اهل ثلث جنوبی تهران هستم. مرکز پرورش فکری کودکان و من در نوجوانی رفتم و در محضر ایشان درس خواندم. از شرم از شرایط زندگی، به من جرأت داد که در مرکز احساس عجیبی نکنم. او در گوشه شمالی استودیو بود و من در جنوب. ما همیشه دیالوگ های پینگ پنگ را اجرا می کردیم و با هم حرف می زدیم و تماشاگران فکر می کردند که در حال تمرین هستیم. آن زمان همه در خدمت دوستی و همراهی هنری بودند و رابطه بی عارضه ای داشتند. آثار آنها کپی از یکدیگر نبودند و با وجود اینکه تحت تأثیر یکدیگر بودند، آثاری معتبر خلق کردند. کار برای جشنواره ها همیشه به اصطلاح 90 دقیقه بعد می رسید. مثلاً تا دو روز قبل از بیرون آمدن «رخا» ما هنوز طلاق داشتیم و در آسانسور میمردیم تا زمان نمایش آن برسد.
این هنرمند گفت: امشب خوشحالم مجلس جشنی به مناسبت تولد «دست قوی» برگزار شد. خیلی خوش شانس بودم که علی اکبر صادقی در سال 52 معلم من بود و هست. در آن زمان مجله توفیق تعطیل شد و یکی از دوستان به من پیشنهاد داد به مرکز طراحی بروم. ما تا آخرین ساعات شب در مرکز رشد فکری هستیم کودکان و نوجوانان ما ماندیم و کار کردیم. دعا می کنم استاد صادقی سال ها بماند و با دست پرتوانش به نوشتن ادامه دهد.
وی افزود: آثارش نشانگر است. حتی عنوان آثارش طنز خاصی دارد. این همه ذوق در کار او حاصل بیش از 70 سال دست گرفتن مداد است. او علاوه بر این رنگ آمیزی او همچنین در زمینه طراحی، قاب بندی و نجاری فعالیت داشت و در زمینه طنز نیز فعالیت داشت. افتخار می کنم که تمام عمر شاگرد او بودم، هستم و خواهم بود.
در قسمت بعدی این مراسم مستندی از علی اکبر صادقی پخش می شود مصاحبه تقدیم به این هنرمند او در این مستند به شنیدن علاقه دارد موسیقی او در حین تولید این اثر هنری گفت. از هشت سالگی روی هر سطحی نقاشی می کشید و پدرش هم مخالف نقاش شدن بود. از آشنایی با همسرش اشرف بنی هاشمی و کوتاهی در نقاشی در سال های متمادی مدرسه.
مستند «استاد» توسط رضا سیاح سپانلو کلید خورد و مستند «نقش ماندگار» محصول فرهنگسرای ملل نیز در سالن به نمایش درآمد که شامل گفت و گو با این هنرمند بود.
اما بوذری، تصویرگر و طراح، سخنران بعدی جشن تولد بود. وی گفت: خوشحالم که این افراد پس از مدت ها جمع شده اند. همه هنرجویان و هنرمندان عاشق شخصیت و آثار استاد علی اکبر صادقی هستند. به خاطر تصویرسازی ام از عقبه، می خواهم بگویم که انجمن تصویرگران ایران در سال 83 برای علی اکبر صادقی جشنی برگزار کردند و او سال گذشته نشان آبان را دریافت کرد. نام استاد برای من و نسل های قبل و بعد از من کارنامه بزرگ و بزرگی است.
وی افزود: یک نکته مهم در مجموعه آثار او مربوط به دهه 40 و 50 است. در دورانی که شاید بسیاری از طراحان به نقاشی، منبت و چاپ سنگی علاقه داشتند، کتاب های زیادی با این ویژگی منتشر شد، اما استاد صادقی هنرمندی بود که این سبک را برگزید و حدود 60 سال بر اساس آثار کهن ایرانی آثاری خلق کرد. ایده و در عین حال رنگ و بوی جدیدی به آن بخشید. پوپولیسم او نیز قابل توجه است و برخلاف برخی از هنرمندان نسل جدید که کمتر سعی می کنند با مخاطبان ارتباط برقرار کنند، استودیوی او برای عموم باز است و برای آنها رویایی است. طول عمر آره.
همچنین محمود شالویی، مشاور وزیر و سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و رهبری اسلامی همچنین در این مراسم درباره علی اکبر صادقی و در پاسخ به سخنان این هنرمند در مستندی که از وی پخش شد، گفت: امروز در جامعه ما به افرادی مانند خواجه عبدالله انصاری نیاز داریم که اندیشه هایشان در صحبت های علی اکبر صادقی نیز نمایان بود. همانطور که خودش می گوید هر چه می خواست از خدا گرفت و در این جمله کمال لذت را می بینیم. عشق زندگی او پس از گذشت سال ها همچنان آتشین است و آن تداوم را در نسل های امروز و این روزها نمی بینیم.
وی افزود: از مهندس مجید رجبی، معماران و همکارانش برای برپایی این جشن تشکر می کنم و خوشحالم که مژده آنها را می شنوم که چنین جشن ها و برنامه هایی در حال برگزاری است. همچنین از خداوند متعال برای بزرگان هنر و هنر آرزوی طول عمر دارم. علی اکبر صادقی .
به خلیج فارس قسم میخورم
سپس نوبت به علی اکبر صادقی رسید. او به همه حاضران در سالن سلام کرد و گفت: خیلی دوستت دارم. من تو، کشورم و مردمش را دوست دارم. من همیشه به خلیج فارس سوگند. برخی از دوستانم در مورد من اغراق کردند. من کسی نیستم من یک انسان هستم. من یک نقاش هستم. من عاشق همه کسانی هستم که هر عقیده و دینی دارند. من دیگر گلهای زیبا نقاشی نمی کنم. من صحنه های با طراوت را نقاشی نمی کنم. من رویای کودکانی را نقاشی می کنم که پدرانشان برای آزادی ایران جان باختند.
ادامه داد: شاید من پدر یا با همه شما برادر باشید. بچه های ایران خوب هستند و باید در مقابل آنها سر تعظیم فرود آوریم.
در پایان این مراسم هنرمندان و خانواده علی اکبر صادقی روی سن رفتند و کیک تولد 84 سالگی وی در مقابل وی قرار گرفت و عکس هایی برای خاطره تهیه شد. هنرمندان با ادای احترام به این طراح و نقاش برجسته ایرانی، او را تشویق کردند و آهنگ «تولدت مبارک» را برای او خواندند. صادقی همچنین شمع های تولد را خاموش کرد و کیک را برید و لحظاتی فراموش نشدنی را ثبت کرد.
معاون وزیر امور هنری فرهنگ و رهنمودهای اسلامی طهماسبی شاهنامه و خانه هنرمندان ایران یک قالیچه ایرانی به این هنرمند برجسته اهدا کردند و صادقی گفت: به سراغ گروه هایی می روم که این قالی ها را ببافند.
در پایان از اعضای سینماتک فیلم های «رخ»، «من همان …» و «شاه خورشید»، «هفت شهر» ساخته علی اکبر صادقی به نمایش درآمد.
اشرف بنی هاشمی، همسر و اشکان صادقی، افشین صادقی و آرش صادقی، پسران علی اکبر صادقی، هادی مظفری، مدیرکل هنرهای تجسمی، سیف الله صمدیان، خسرو معصومی، ساعد نیک ذات، ابراهیم حقیقی، مستانه مایعی، عباسی، علی اکبر صادقی. محمدرضا فیروزهی، اردشیر میرمنگره، احسان آقایی، رئیس موسسه هنر معاصر تهران، مجید فروغی مدیر روابط عمومی معاون هنری نیکنام پورحسینی، مدیرکل موسسه هنرمندان پیشکسوت، حسن نوفرستی، اوژن حقیقی و… از دیگر هنرمندان و کارگردانان حاضر در مراسم بزرگداشت علی اکبر صادقی بودند.
انتهای پیام/