اظهارات اخیر دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی نشان میدهد هنوز موضوع یکسانسازی نرخ ارز واردات موبایل که از ابتدای سال قرار بود انجام شود، محقق نشده، اما با تصمیم اخیر سازمان توسعه تجارت محل تامین ارز گوشی تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار صرفا به «ارز صادراتی غیر» تغییر کرد.
به گزارش اخبار ما، بعد از آغاز به کار مرکز مبادله ارز و طلا مقرر شد موبایلهای زیر ۳۰۰ دلار با ارز نیمایی، ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار با ارز تالار دوم مرکز مبادله و بالای ۶۰۰ دلار با ارز حاصل از صادرات خود وارد شود. اما انجمن موبایل طی نامهای از بانک مرکزی خواست همه موبایلها با ارز تالار دوم مرکز مبادله وارد شود که موافقت شد همه موبایلهای زیر ۶۰۰ دلار با ارز تالار دوم مرکز مبادله ارز و طلا وارد شود، اما این موضوع هنوز اجرایی نشده است.
در این میان روزبه، عضو هیئت مدیره انجمن واردکنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی، از برخی سوء استفادهها ناشی از تداوم تخصیص ارز حاصل از صادرات به موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار خبر داده بود. طبق گفتههای او در حال حاضر برای صادرکنندگان سقف و سابقه وجود ندارد و برای رفع تعهد ارزی با ارز خود واردات کالای غیرتخصصی انجام میدهند. بنابراین برخی از صادرکنندگان در حال سوء استفادههای کلان و اجاره کارت بازرگانی هستند.
موضوع دیگری که در رابطه با واردات موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار با ارز حاصل از صادرات خود وجود دارد، این است که به خاطر ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ و ۱۵ و توقف تولید آیفون ۱۳ و مدلهای پایینتر، این صادرکنندگان موبایلهای دست دوم (رفرش) امارات و کشورهای دیگر را جمع میکنند و همین آیفون ۱۳ را به قیمت بالا عرضه میکنند. البته به جز آیفون چند مدل سامسونگ بالای ۶۰۰ دلار است که در رابطه با برند سامسونگ هم مشکلاتی وجود دارد. چرا که برخلاف قیمت گذاری موبایلهایی که با استفاده از ارز مرکز مبادله وارد میشوند، موبایلهایی که با استفاده از ارز حاصل از صادرات وارد میشود، این فرآیند را طی نمیکنند.
میانه فروردین امسال عبقری، دبیر انجمن واردکنندگان تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی گفت که با درخواست انجمن برای تخصیص ارز تالار دوم مرکز مبادله برای موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار موافقت شده است. اما در شرایطی که پیش بینی میشد این موافقت به زودی به مرحله اجرا برسد، اخیرا او به اخبار ما گفت که هنوز یکسانسازی ارز واردات موبایل انجام نشده است.
با این حال به نظر میرسد مشکلاتی که استفاده از ارز حاصل از صادرات خود برای واردات موبایل ایجاد کرده بود باعث شده که در نهایت سازمان توسعه تجارت محل تامین ارز گوشی تلفن همراه بالای ۶۰۰ دلار را از «ارز حاصل از صادرات خود» به «ارز صادراتی غیر» تغییر دهد. حال باید دید آیا این تصمیم میتواند مشکلات ایجاد شده در رابطه با واردات موبایلهای بالای ۶۰۰ دلار را برطرف کرد یا همچنان باید منتظر یکسانسازی ارز واردات موبایل باشیم.
گفتنی است؛ از دوم اسفند ماه مرکز مبادله ارز و طلای ایران بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار فعالیت رسمی خود را در حوزه معاملات ارزی (اسکناس و حواله) آغاز کرد. در مرحله نخست تالار ارز خدماتی و تالار حواله در آن گشایش شده است. با راهاندازی این مرکز اعلام شد که منابع لازم ارزی از محل صادرات شرکتهای صنایع پتروشیمی، مس، معادن، فولاد، پالایش نفت، قیر و سایر صادرکنندگان در تالار حواله ارزی مرکز مبادله ارز و طلای ایران تامین و جهت فروش به واردکنندگان عرضه میشود. اما تامین ارز بابت واردات دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی همچنان با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بر بستر سامانه نیما کماکان ادامه خواهد یافت. نرخ معاملات ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در دو تالار نقد و حواله ارز بر مبنای منابع و مصارف ارزی کشور و بر اساس متغیرهای بنیادی اقتصادی کشف و مبنای معاملات فیمابین قرار میگیرد. نرخ دلار حواله در روزهای اخیر بیش از ۳۷ هزار تومان بوده است.
انتهای پیام