ماجرای «کنسرسیوم هسته ای» چیست؟ – اخبار ما

ماجرای «کنسرسیوم هسته‌ای» چیست؟ - خبرآنلاین

به گزارش اخبار ما رسانه های غربی اخیرا مدعی شده اند طرف ایرانی در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا پیشنهاد تشکیل کنسرسیومی با چند کشور را داده که به آن اجازه می دهد غنی سازی اورانیوم در سطح غیرنظامی  به عنوان سوخت هسته ای را با نظارت بیشتر بر روند آن ادامه دهد.

به گزارش آنلاین در گزارشی که روزنامه نیویورک تایمز در این باره نوشته ادعا شده است: چهار مقام ایرانی که در جریان این پیشنهاد هستند گفتند ایران پیشنهاد یک همکاری مشترک برای غنی سازی اورانیوم با مشارکت کشورهای عربی منطقه و سرمایه گذاری آمریکایی را به عنوان جایگزینی برای درخواست برچیده شدن برنامه هسته ای ایران از سوی واشنگتن مطرح کرده اند.

نیویورک تایمز به نقل از این چهار مقام ایرانی نوشته «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران این ایده را یکشنبه گذشته و در چهارمین دور از مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن با میانجی گری عمان با «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه کاخ سفید و نماینده آمریکا در این مذاکرات در میان گذاشته است.

تفاوت عمده با برجام

در این مطلب ادعا شده است توافق احتمالی میان طرفین که به ایران اجازه دهد تا سطح ۳.۶۷ درصد غنی سازی کند شبیه به توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ است که ایران از این مزیت برخوردار بود. اما یک تفاوت عمده وجود نمایندگان دیگر کشورها شاید از جمله آمریکا برای ارائه نظارت و مشارکت اضافی برای تولید و استفاده این مواد هسته ای خواهد بود.

رسانه آمریکایی به نقل از چهار منبع یادشده نوشته برخلاف توافق هسته ای که یک بازه زمانی ۱۵ ساله داشت این چارچوب مشترک همکاری هسته ای دائمی خواهد بود.

در این گزارش همچنین آمده است: پس از دیدار اخیر عراقچی و ویتکاف در عمان طرفین با لحن آتشی جویانه ای روند مذاکرات را ثمربخش و دلگرم کننده توصیف کرده بودند. آن ها گفتند مذاکرات در سطح تیم های کارشناسی ادامه خواهد یافت که عمدتا درباره جزئیات تاسیاست هسته ای و مسائل مالی مرتبط با تحریم ها گفت وگو می کنند.

در ادامه این گزارش با اشاره به نقش احتمالی امارات متحده عربی و عربستان سعودی در چنین ابتکاری در صورت اجرایی شدن آن آمده است: هنوز مشخص نیست که عربستان و امارات تمایلی به یک طرح همکاری هسته ای مشترک با ایران داشته باشند. اما این دو کشور گفته اند مشتاق انجام شدن توافقی میان تهران و واشنگتن برای جلوگیری از جنگی منطقه ای هستند. در عین حال ابوظبی و ریاض ایجاد برنامه هسته ای صلح آمیز مستقل خود را دنبال می کنند.

پیشتر روزنامه گاردین نیز مدعی مطرح شدن پیشنهاد ایران در مذاکرات تهران-واشنگتن مبنی بر تشکیل یک کنسرسیوم هسته ای از سوی ایران با مشارکت عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای  حفظ برنامه غنی سازی شده بود.

گاردین نوشته این پیشنهاد راهی برای سوق دادن کشورهای حاشیه خلیج فارس به حمایت از موضع ایران درباره ادامه دادن غنی سازی است.

رسانه انگلیسی مدعی شد که تهران این پیشنهاد را یک امتیاز می داند چراکه در عین فراهم کردن امکان دسترسی کشورهای همسایه به دانش فنی خود آن ها را در این توافق ذی نفع می سازد.

هیچ صحبتی نشده است

در میانه این گزارش های رسانه ای موضع مقام های ایرانی درباره غنی سازی و همچنین کنسرسیوم یکسان است.

«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس خبری روز دوشنبه خود تاکید کرد: موضوع غنی سازی به عنوان بخشی از چرخه طبیعی هسته صنعت هسته ای جمهوری اسلامی ایران به هیچ عنوان قابل مذاکره نیست. غنی سازی یک امر فانتزی نیست که از ایران بخواهیم متوقف یا تعلیق کند.

سخنگوی وزارت خارجه در این زمینه تصریح کرد: غنی سازی یک فناوری و یک نیاز است برای اطمینان از اینکه صنعت هسته ای ایران بدون وقفه به کار خود ادامه خواهد داد و نتیجه دهه ها زحمت و تلاش و خون دانشمندان هسته ای ماست؛ بنابراین هم حقی است که طبق معاهده منع اشاعه ایران از آن برخوردار است و هم حاصل زحمت دانشمندان ایرانی است که به هیچ عنوان نمی شود از آن گذشت لذا موضع ما در این زمینه خیلی روشن و صریح بیان شده است.

«مجید تخت روانچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران نیز روز یکشنبه گفت: ما (ایران) در مورد کنسرسیوم هسته ای صحبتی نکرده ایم ولی ایده هایی در ارتباط با آن طرح شده است. اگر کار به جلو برود و این موضوع به صورت جدی مطرح شود ممکن است آن را بررسی و نظر خود را بیان کنیم.

بقائی اما در کنفرانس خبری امروز خود شایعات درباره کنسرسیوم هسته ای را به صورت شفاف بیان کرد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در این خصوص گفت: موضوع کنسرسیوم را ما هیچ وقت مطرح نکردیم؛ در عین حال موضوع جدیدی نیست. از دو دهه قبل که مباحث مرتبط با مذاکرات مطرح بود این ایده هم از طرف محافل مختلف یا طرف های مختلف مذاکراتی طرح می شد و درباره آن بحث می شد.

او تصریح کرد: یک توجیه موضوع کنسرسیوم این هست که منطقه غرب آسیا و کشورهای حاشیه خلیج فارس به صورت روزافزونی ممکن است به انرژی هسته ای نیاز پیدا کنند و نیروگاه های جدیدی ایجاد کنند و این نیروگاه ها نیازمند سوخت هسته ای است؛ بنابراین بد نیست که در منطقه ما مجتمع های سوخت یا همون کنسرسیوم ایجاد شود که همه کشورها بتوانند در آن و برای تامین سوخت مورد نیاز برای برنامه صلح امیز هسته ای خود سرمایه گذاری کنند.

بقائی با بیان اینکه «اگر چنین ابتکاری باشد ما استقبال می کنیم و می توانیم مشارکت هم داشته باشیم» تاکید کرد: اما چنین ایده ای قرار نیست جایگزینی برای غنی سازی در داخل ایران باشد و اگر نیت از طرح این موضوع این باشد که غنی سازی در ایران انجام نشود و ما از آن منصرف شویم چنین اتفاقی نخواهد افتاد.

۳۱۰۳۱۰

دکمه بازگشت به بالا