
ودود خوش طینت متخصص طب ایرانی و تغذیه در پاسخ به این پرسش که «نشانه های سردی معده چیست؟» گفت: برای هضم مناسب و کامل غذا در معده نیاز به حرارت کافی غریزی داریم.
وی ادامه داد: اگر به دلایل مختلف این حرارات کاهش پیدا کند که عمده دلایل آن سوء مزاج سرد معده است واکنش های لازم در معده برای هضم غذا انجام نشده و معده ضعیف می شود و موجب افزایش اشتها و به تبع آن چاقی خواهد شد. دلیل این امر سبک زندگی ناسالم و پرخوری و بدخوری و بی تحرکی و مصرف زیاد سردی هاست که موجب ایجاد بلغم و سودا در معده می شود.
این متخصص طب ایرانی گفت: اگر غلبه بلغم در معده ایجاد شود تمایل به خوردن شیرینی حالت تهوع آروغ ترش نفخ شکم افزایش آب دهان به ویژه در زمان خواب سفیدی زبان و رنگ صورت سستی و بی حالی سفیدی ادرار و عدم تشنگی و تندی نبض در فرد ایجاد می شود.
خوش طینت اضافه کرد: اگر غلبه سودا در معده اتفاق بیفتد اشتهای زیاد و کاذب ضعف هضم سوزش معده به ویژه سر معده ترشی دهان بزرگی طحال افکار و خیالات منفی و وسواس و گاهی یبوست برای فرد رخ می دهد.
وی علل غذایی سوء هاضمه را تندخوردن و نجویدن به مقدار کافی غذا مطرح کرد و گفت: در این حالت فرد سعی می کند غذا را با خوردن آب و مایعاتی دیگر مثل نوشابه قورت دهد. عمده مشکلات ما در هنگام غذاخوردن همین مسئله است.
این متخصص طب سنتی تأکید کرد: مصرف غذا های دیرهضم درهم خوری مصرف آب یخ و غذا های با طبع سرد هم موجب سوء هاضمه و سردی معده می شود.
خوش طینت با تاکید بر اینکه در فصل تابستان بدن به مایعات بیشتر نیاز دارد گفت: مایعات نباید خیلی خنک باشد و دمای آن باید به اندازه آب شیر باشد. در تابستان می توان به آب مقداری آب لیمو و عسل اضافه کرد و در چند مرحله آن را در طول روز نوشید.
وی ابراز داشت: مایعات باید در ظروف دهان گشاد باشد. نباید مایعات را با نی بنوشیم. هرچقدر دهانه ظرف گشادتر باشد و در هنگام نوشیدن لب ها تر شود و چشم ما آب را ببیند تشنگی زودتر برطرف می شود.
این متخصص طب ایرانی با اشاره به اینکه سردی غذا ها دو حالت بالقوه و بالفعل دارد گفت: بستنی و آب سرد بالفعل سرد هستند و ظاهر سرد هم دارند اما لبنیات گوجه و خیار ترشی و سرکه گوشت گوساله و گاو انواع ماکارونی و پاستا فست فودها غذا های یخ زده و مانده عمدتا بالقوه سرد هستند.
خوش طینت اظهار داشت: اصلیترین راهکار برای جلوگیری از سردی معده اصلاح مزاج است. خوردن آب و عسل به صورت ناشتا بسیار مفید است. عسل را می توان در آب جوش هم حل کرد. هر فردی مزاج خاص خود را دارد و باید در خوردن غذاها تعدیل مزاج رعایت شود.
وی متذکر شد: شربت جوشانده زیره کرمان گل قند با بذر انیسون شربت زنیان دمنوش بابونه یا آویشن به همراه نبات یا لیموترش به درمان کمک می کند. نعناع به صورت برگ و عرق و چای به همراه عسل توصیه می شود؛ چون نعناع طبعی سرد دارد.
این متخصص طب ایرانی تصریح کرد: ترکیب یک قسمت سیاهدانه نیم کوب شده و سه برابر عسل هر ۱۲ ساعت یکبار به مقدار یک قاشق مرباخوری توصیه می شود. روغن مالی شکم و معده با روغن بابونه زیتون کنجد و سیاهدانه نیز مفید است.
خوش طینت یادآور شد: بادکش گرم شکم و پرهیز از غذا های سنگین و دیرهضم مثل تخم مرغ سفت گوشت گاو و گوساله کله پاچه و حلیم هم توصیه می شود. بهترین غذا برای افراد دچار سوء هاضمه نخود آب یا همان آبگوشت خودمان بدون رب به همراه دارچین است.