
بار ها شده با مواد غذایی کپک زده در یخچال خانه خود مواجه شده ایم گا ها پیش می آید که برخی مواد غذایی موجود در یخچال را فراموش می کنیم که به مرور زمان لایه ای کرک مانند روی آنرا می پوشاند حتی برخی لزج می شوند این همان کپک یا قارچ است که موجب از بین رفتن و فاسد شدن مواد غذایی شده است.
کپک ها ظاهری مشمئز کننده و چندش آور دارند همیشه به ما گفته اند که باید از آنها دوری کنیم اما در اینجا یک سوال پیش می آید اینکه آیا تمام کپک ها ضرر می رسانند؟ کارشناسان معتقدند که جواب این سوال منفی است نمونه بارز آن پنیر آبی یا بلوچیز فرانسوی ها است که وجود کپک آنرا خوشمزه و خاص کرده است حتی با سایه روشنی از رنگ های سبز و آبی ظاهری فریبنده و زیبا به آن داده است در واقع برخی از کپک ها هم در صنایع غذایی دارویی و حتی آنتی بیوتیک ها نقش مثبتی دارند اما مساله این است که باید کپک ها را بشناسیم تا بی گدار به آب نزنیم و با خوردن آنها خود را دچار مسمومیت و دردسر نکنیم.
درست است که کپک ها در برخی موارد مفید هستند اما قطعا به خودی خود این فایده را ندارند باید فرآوری شوند و مورد آزمایش های فراوان قرار بگیرند اما حرف ما درباره کپک بر روی مواد غذایی است که به صورت روزمره از آنها استفاده می کنیم در این فرایند کپک ها موجب فاسد شدن حجم زیادی از مواد غذایی و تبدیل شدن آنها به ضایعات می شوند کپک ها به مواد غذایی طعم و بافت نامطلوبی می دهند و معمولا به رنگ های سبز سفید آبی یا سیاه در نقاط مختلف مواد خوراکی فاسد خودنمایی می کنند مساله مهم این است که وقتی در این موقعیت قرار گرفتیم باید تمام مواد کپک زده را دور بریزم و هیچ قسمتی را نخوریم.
کارشناس اداره آزمایشگاه کنترل غذا و دارو سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کپک ها نوعی قارچ با ساختار کرک مانند هستند که در شرایط مرطوب و دمای مناسب رشد سریعی دارند تأکید کرد: حتی اگر قسمتی از ماده غذایی کپک زده باشد باید تمام آن را دور بریزید.
سوگند کاخکی با اشاره به قابلیت تولید سم برخی کپک ها گفت: سموم کپک ها با حرارت و شستشو از بین نمی رود و باید از مصرف تمام غذای کپک زده دوری کرد.
وی اظهار کرد: ظاهر شدن کپک به رنگ های سبز آبی یا سفید روی نان پنیر میوه ها و سبزیجات نشان از حضور این قارچ ها دارد کپک نان از رایج ترین انواع کپک های غذایی است که اغلب با آن مواجه می شویم علاوه بر این کپک روی رب مربا ترشی آبغوره آبلیمو و میوه ها نیز در خانه ها دیده می شود.
کاخکی ادامه داد: برخی از کپک ها قابلیت تولید سم دارند و این سموم حتی با پخت حرارت دهی یا شستشو از بین نمی روند. این ترکیبات می توانند مشکلات جدی برای سلامتی از جمله مشکلات گوارشی حساسیت های تنفسی آسیب به کبد و کلیه و حتی سرطان ایجاد کنند.
به گفته کاخکی مهم ترین نکته دور ریختن کامل مواد غذایی کپک زده است حتی اگر کپک فقط در بخشی از آن دیده شود چراکه احتمال پخش سموم در سراسر ماده غذایی وجود دارد.
وی افزود: بهترین راه پیشگیری نگهداری صحیح مواد غذایی در دما و رطوبت مناسب و رعایت تاریخ انقضا است همچنین پیش از مصرف مواد غذایی را بررسی کرده و در صورت مشاهده کپک از مصرف آن خودداری کنید.