درد پاشنه پا یکی از مشکلات شایع بین تمامی افراد اعم از پیر، جوان، کودک، مرد و زن است. این درد دقیقا در محل اتصال تاندون پا به استخوان پاشنه رخ میدهد. علل درد پاشنه پا بسیار متنوع است، اما از مهمترین آنها میتوان به دیسک کمر و التهاب تاندون آشیل اشاره کرد. درد پاشنه ممکن است به حدی غیر قابل تحمل باشد که زندگی روزمره شما را دچار اختلال کند؛ اما آیا درد پاشنه پا خطرناک است؟ درد پاشنه پا از چیست؟ درمان خانگی درد پاشنه چیست؟ چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
توجه کنید که اگر درمان درد پاشنه پا را جدی نگیرید؛ ممکن است دچار عوارض طولانیمدتی شوید و برای درمان به عمل جراحی نیاز پیدا کنید. پس برای تشخیص علت درد و درمان آن همین امروز از دکتر ارتوپد در دکترتو نوبت بگیرید یا به صورت آنلاین، متنی یا تلفنی با متخصص ارتوپد مشورت کنید.
درد پاشنه پا نشانه چیست؟
گاهی اوقات درد پاشنه پا با سایر دردهای کف پا و پا درد اشتباه گرفته میشود. درد پاشنه در ۳ ناحیه رخ میدهد:
- کف پاشنه پا که گاهی ناشی از التهاب و تورم است (معروف به فاشیست کف).
- دقیقا پشت پا (محل اتصال تاندون به استخوان).
- درد در استخوان پاشنه.
استخوان پاشنه بزرگترین استخوان پا است و هر گونه ضربه یا ایستادنهای طولانی در بلندمدت ممکن است سبب دردهای کوتاه و یا طولانی بشود. در بیشتر موارد درد پاشنه پا بدون نیاز به درمان برطرف میشود، اما گاهی نیز برای درمان شما باید توسط پزشک یا ویزیت شوید.
علائم درد پاشنه چیست؟
علائم درد پاشنه معمولا با گزگز کردن کف پا، کبود شدن و تورم شروع میشود. گاهی اوقات این درد آن قدر غیر قابل تحمل میشود که شما نمیتوانید پایتان را روی زمین بگذارید. به طور کلی علائم همراه با درد پاشنه به شرح زیر است:
- رشد استخوان در پاشنه
- تورم
- سفت شدن عضلات
- کبودی و یا قرمزی
- درد بعد از هر بار ایستادن و نشستن.
علت درد پاشنه چیست؟
درد پاشنه به عوامل مختلفی بستگی دارد و گاه به خاطر وضعیت فیزیکی و یا انواع عفونتها به وجود میآید. بیماری های ارتوپدی زیادی هم وجود دارند که میتوانند باشند. شایعترین علل درد پاشنه به شرح زیر است.
۱. ورم کف پا یا التهاب فاشیای کف پا و درد پاشنه پا
فاشیای کف پا که ناشی از فشار بیش از حد بر روی پا است موجب ورم پا و علت سفت شدن پاشنه پا میشود. اضافه وزن از عوامل ایجاد فاشیای کف پا و علت درد کف پا و پاشنه است. برخی عادت دارند هنگام ایستادن فشار را روی پای راست بیندازند، این مسئله میتواند باعث فاشیا شود و علت درد پاشنه پا سمت راست باشد. فاشیای کف پا همیشه با تورم همراه نیست و ممکن است درد به صورت دائمی نباشد. این درد با روشهای پزشکی و یا طب سنتی درمان میشود.
درمان فاشیای کف پا
درمان فاشیای کف پا با فیزیوتراپی و استفاده از کفشهای مناسب و کاهش وزن امکانپذیر خواهد بود. همچنین شما میتوانید از داروی ایبوپروفن با تجویز پزشک استفاده کنید. فاشیای کف پا زمانی ایجاد میشود که در اثر اضافه وزن، ایستادن طولانی یا راه رفتن زیاد، فشار زیادی به کف پا وارد میشود. این فشار باعث ورم و درد در پاشنه میشود.
۲. رگ به رگ شدن و کشیدگی پاشنه
و کشیدگی عضلات، یکی از عوارض فعالیت بدنی زیاد و علت درد بغل پاشنه پا است. زمانی که شما قبل از تمرین فیزیکی بدن خود را به اصطلاح گرم نکنید و یا بعد از فعالیت اقدام به سرد کردن ننمایید؛ ممکن است پای شما رگ به رگ شده و در نهایت موجب درد در پاشنه گردد.
درمان رگ به رگ شدن و کشیدگی
برای درمان رگ به رگ شدن پاشنه، نیاز به انجام کار خاصی نیست؛ فقط استراحت کنید. همچنین میتوانید از کمپرس آب سرد استفاده کنید و پای خود را در ارتفاع بالاتری قرار دهید.
۳. شکستگی استخوان پاشنه
همان گونه که بالاتر ذکر کردیم ضربه محکم به پا ممکن است موجب شکستگی استخوان پاشنه یا ترک برداشتن آن شود که در هر صورت درد شدیدی ایجاد میکند. شکستگی استخوان نیاز به درمان فوری و سریع دارد. شکستگی گاها بدون نیاز به عمل جراحی درمان خواهد شد.
درمان شکستگی استخوان پاشنه
برای درمان شکستگی استخوان، بعد از تصویربرداری و مشخص شدن محل و میزان شکستگی، گچ گرفتن و عمل جراحی راهحل مناسبی است.
درمان بیماری سور
درمان این بیماری با ورزشهای کششی آرام، استفاده نکردن از کفشهای تخت و مصرف داروهای ضدالتهاب از جمله استامینوفن یا بروفن امکانپذیر است. البته در بعضی مواقع تنها راه گچ گرفتن است.
بیشترین علت درد پاشنه آسیب به تاندون است. علاوه بر آن خار پاشنه، ضربه و شکستگیهای احتمالی، رگ به رگ شدن و فاشیای کف پا از علل اصلی درد پاشنه پا هستند.
۵. التهاب تاندون آشیل علل درد پاشنه پا
تاندون آشیل بین ماهیچه پا و استخوان پاشنه و در پشت ساق پا است. شما در هنگام راه رفتن، پریدن و ایستادن و دویدن از آن استفاده میکنید. این تاندون در صورت آسیب ملتهب و دردناک میشود و یکی از علل درد پشت پاشنه پا است. بیاعتنایی به این موضوع باعث پارگی و آسیبهای جبرانناپذیری میشود. پارگی تاندون آشیل با درد فراوان و ناگهانی همراه است.
درمان التهاب تاندون آشیل و پاشنه آشیل درد
درمان کشش بیشازحد تاندون با روشهای غیر جراحی هم امکانپذیر خواهد بود؛ اما اگر آشیل کامل پاره شده باشد، باید فورا توسط جراح ارتوپد عمل شود.
علت درد کف و پاشنه پا هنگام بلند شدن از خواب چیست؟
در هنگام بلند شدن از خواب یا بعد از نشستنهای طولانی عدهای از افراد دچار مشکل میشوند و به عبارتی پاهایشان خواب میرود و توان بلند شدن ندارند و یا به خاطر درد شدید پاشنه، نمیتوانند پایشان را روی زمین بگذارند.
همچنین درد پاشنه پا بعد از خواب میتواند به خاطر درد و التهاب تاندون، گرفتگی عضله، خار پاشنه یا حتی میخچه باشد. اگر راهکار درمانی برای کاهش درد آن بهکار برده نشود، عوارض جانبی میخچه فرد را در راه رفتن دچار مشکل خواهد کرد. این درد ممکن است چند لحظه بعد تسکین یابد و یا تا ساعتها ادامه پیدا کند.
علت درد پاشنه پا هنگام راه رفتن و بعد از پیاده روی چیست؟
تقریبا همه موارد بالا میتوانند علت درد پاشنه پا هنگام راه رفتن باشند.؛ مشکلاتی مانند بورسیت، خارپاشنه، کشیدگی تاندون آشیل و غیره. از دیگر علل درد پاشنه هنگام پیادهروی انتخاب کفش نامناسب است. حتما از کفشهای مخصوص پیادهروی استفاده کنید تا دچار آسیبهای مختلف مثل التهاب، تورم و درد پاشنه پا نشوید.
علت درد پاشنه پا در بارداری: درد پاشنه پا در بارداری نشانه چیست؟
بارداری یک دوره حساس و گاهی دردناک برای بانوان است که به علت اضافه وزن ناگهانی (یا درد پاشنه پا بعد زایمان) فشار بر روی مچ پا افزایش پیدا میکند و باعث درد در ناحیه پاشنه میشود. بهترین روش برای کاهش درد، پیادهروی اصولی است. از دیگر روشهای تسکین کشش و انعطاف پاها هست.
علت درد پاشنه پا در کودکان بین ۲ تا ۷ سال چیست؟
شاید شما نیز فکر کنید که کودکان ۲ تا ۷ ساله و یا کمتر دچار درد پاشنه پا نمیشوند! اگر کودک شما با لمس در ناحیه پاشنه احساس درد شدید یا میکند و یا گاهی بر روی پنجه راه میرود حتما باید توسط متخصص کودکان بررسی شود.
البته علل درد پاشنه پا در کودکان، بیماری سور یا آپوفیزیت کالکانه است. فعالیت زیاد مثل دویدن، طناب زدن طولانیمدت، ورزش بسکتبال و غیره میتواند علت درد پاشنه پا کودک در سن ۸ تا ۱۴ سالگی باشد. برای درمان این درد باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید؛ همچنین میتوانید از کمپرس آب یخ استفاده کنید. بارداری، کلسترول بالا و کمبود ویتامینهایی مانند ویتامین دی هم میتوانند یکی از علل درد پاشنه باشند.
کلسترول بالا و درد پاشنه پا
کلسترول و چربی، خود به تنهایی نمیتواند یکی از علل درد پاشنه پا باشد. یکی از ، افزایش درد در ناحیه پاشنه است. البته باید بگوییم که اگر درد پاشنه ناشی از آسیب دیدن تاندون باشد، میزان کلسترول بر آن بسیار تاثیرگذار است. آشیل بزرگترین تاندون در بدن است که اکثر وزن بدن را متحمل میشود. کلسترول بالا باعث ایجاد التهاب در تاندون میشود و در نتیجه سبب درد در ناحیه پاشنه پا خواهد شد (درد مچ پا و کلسترول بالا نیز با هم ارتباط دارند).
درد پاشنه پا و کمبود ویتامین
برخی ویتامینهای ضروری برای رشد، استحکام و بهبود عملکرد اجزای بدن، الزامی است. کمبود برخی ویتامینهای لازم برای بدن میتواند سبب ایجاد پاشنه درد شود. ویتامینی که بسیار مهم است، ویتامین D است که باعث استحکام استخوانها میشود.
طبق تحقیقات انجام شده کنترل و استفاده از مکمل ویتامین D به طور پیوسته و حدود یک سال، باعث تسکین دردهای عضلانی و استخوانی مثل درد کف پا و یا درد پاشنه پا میشود. در مقابل کمبود ویتامین دی و درد پاشنه پا سبب کم شدن استقامت استخوان و پوکی استخوان میشود. پس اگر کمبود پروتئین دارید، با راهنمایی پزشک از مولتی ویتامین های مناسب استفاده کنید.