روزنامه ایران در گزارشی درخصوص کوچ پزشکان از تخصصهای ضروری به بخشهای پولساز نوشته است: امروزه به غیر از مهاجرت جغرافیایی پزشکان، شاهد مهاجرت شغلی و تخصصی هم هستیم به طوری که با افزایش تب زیبایی در جامعه و روی آوردن مردم به جراحیهای زیبایی و تزریقهای مختلف، برخی پزشکان بدون هیچ تخصصی در جراحیهای زیبایی به سمت این حوزه پولساز مهاجرت میکنند.
به طوری که محمد رئیسزاده، رئیس سازمان نظام پزشکی به این موضوع واکنش نشان داده و میگوید: «در برخی تخصصها مثل جراحی قلب کودکان، طب اورژانس، جراحی اطفال، بیهوشی و… دچار کمبود نیروی متخصص هستیم و این درحالی است که به خاطر بیمارگونه بودن تقاضا برای اقدامات زیبایی، پزشکان هم به سمت ارائه این گونه خدمات سوق پیدا کردهاند که سبب پدیده مهاجرت شغلی شده است. یکی از دلایل آن هم هزینه بالای خدمات زیبایی است که آن را مردم با میل و رغبت پرداخت میکنند. در این شرایط بالطبع مهاجرت شغلی رخ میدهد.»
چالش جدیتر این است که اغلب پزشکان غیر متخصص به صورت زیر زمینی و گاه در آرایشگاهها خدمات زیبایی ارائه میدهند که در حیطه وظایف پزشکان متخصص است به طوری که طبق آمار وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی بیش از پنج هزار مرکز غیرمجاز مداخلهگر در امر درمان فقط در سال ۱۴۰۲ تعطیل شده است.
هیچ ارزانی بیدلیل نیست
دکتر محمدرضا قاضی سعیدی، فوق تخصص جراحی پلاستیک زیبایی و عضو هیأت مدیره انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران در گفتوگو با «ایران» به چالشهای پیش روی جراحی زیبایی و عوامفریبیهای مجازی اشاره میکند و میگوید: تب زیبایی در جامعه بالاست. در این خصوص فضای مجازی بویژه اینستاگرام آتش این تب را شعله ورتر میکند به همین دلیل تقاضا برای عمل زیبایی، تزریق چربی، ژل و بوتاکس و… بسیار بالاست و مردم با توجه به هزینه بالای جراحیهای زیبایی که تحت پوشش هیچ بیمهای هم نیست وقتی با تبلیغهای فریبنده و قیمتهای پایین برای خدمات زیبایی روبه رو میشوند ناخودآگاه به سمت افراد غیرمتخصص حتی شیادانی که خود را پزشک معرفی میکنند، کشیده میشوند تا از این تب زیبایی عقب نمانند، غافل از اینکه ممکن است دچار آسیبهای مختلفی شوند. به همین دلیل هیچ ارزانیای بیدلیل نیست مخصوصاً در حوزه زیبایی.
وی ادامه میدهد: بحث ورود غیر متخصصها به حوزه زیبایی دو بخش دارد؛ بخش اول مربوط به پزشکانی است که مهاجرت میکنند به حوزه زیبایی و بدون گذراندن دورههای مصوب وزارت بهداشت مبادرت به انجام جراحیهای زیبایی میکنند که همین امر میتواند اعتماد به حوزه سلامت و پزشکی را از بین ببرد. بخش دوم هم مربوط به کسانی است که اصلاً پزشک نیستند مثل آرایشگرها که دیده شده در مکانهای غیر استریل بدون هیچ علم و دانشی تزریق ژل، بوتاکس و… میکنند که در بخش دوم مردم بیشتر آسیب میبینند.
پزشک اینستاگرامی ممنوع
به گفته این فوق تخصص زیبایی مردم باید به «عنوان» پزشکی که برای انجام عمل زیبایی انتخاب میکنند، توجه کنند تا اسیر افراد غیر متخصص نشوند. همچنین برای صحت سنجی از پزشک بودند و تخصصاش میتوانند شماره نظام پزشکیاش را در سایت نظام پزشکی چک کنند و نکته آخر که بسیار حائز اهمیت است اینکه به هیچ وجه از طریق فضای مجازی پزشکشان را انتخاب نکنند و گول تبلیغات عوامفریبانه، جذاب و پر زرق و برق سلبریتیهای مجازی را نخورند.
عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران با اشاره به پدیده جدید عملهای زیبایی در جامعه ، بیان میکند: متأسفانه برای جذب متقاضی بیشتر برای عمل جراحی و کاهش هزینه برای بیمار عملهای در منزل هم به چالشهای دیگر ما در این حوزه اضافه شده است. به طوری که برخی عمل زیبایی را در منزل برای متقاضی انجام میدهند تا فرد کمتر هزینه کند. اصلاً جراحی در منزل مفهومی ندارد. مردم باید متوجه باشند که این دسته از افراد شیاد هستند. تزریق ژل و بوتاکس در آرایشگاه معنایی جز به خطر انداختن جان مردم ندارد. اگر فرد در حین تزریق دچار شک شد یا حساسیت بروز کرد، میخواهند چه کنند؟! مردم باید خودشان هوشیار باشند چرا که زیبایی به هرقیمتی ارزش ندارد.
اقدام غیر حرفهای
وی با اشاره به ماجرای حضور نیافتن جامعه جراحان پلاستیک و زیبایی در چهل و پنجمین کنگره جامعه جراحان ایران هم میگوید: کنگره جامعه جراحان از ۱۷ اردیبهشت ماه به مدت پنج روز برگزارمیشود. در این کنگره علمی همه رشتههایی که با جراحی در ارتباط هستند، حضورخواهند داشت. همچون ارتوپدی، اورولوژی، جراحی قلب، پلاستیک، جراحی کودکان، زنان، جراح عروق، مغز و اعصاب و… بعد از ۴۰ سال اولین بار است که انجمن جراحی پلاستیک در این کنگره حاضر نمیشود چرا که انجمن جراحان عمومی در یک حرکت غیر حرفهای در پنلهایشان به موضوع چالش برانگیز زیبایی پرداخته است.
دکتر قاضی سعیدی توضیح میدهد: چند هفته مذاکرات فشرده نیز با جامعه جراحان و انجمن جراحان عمومی داشتهایم اما متأسفانه نتوانستیم جلوی این انحراف در آموزش را بگیریم و هر استدلالی آوردیم، نتوانستیم آنها را قانع کنیم که ورود به حوزه آموزش زیبایی باید در حیطه متخصصان آن باشد به همین دلیل اعضای انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران به نشانه اعتراض به این اقدام غیرحرفهای تصمیم گرفتند در این کنگره شرکت نکنند.
چه کسانی مجاز به عمل هستند؟
وی با اشاره به اینکه هر سال حدود ۳۰ رزیدنت در رشته فوق تخصصی جراحی پلاستیک، ترمیمی و سوختگی جذب میشوند، عنوان میکند برای ورود به رشته جراحی پلاستیک افراد باید پزشکی عمومی و بعد جراحی عمومی را پشت سر بگذارند در مرحله بعد برای انجام جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیمی باید دوره سه ساله را پشت سر گذاشته تا به انجام جراحی پلاستیک و ترمیمی مشغول شوند.
عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران در پاسخ به اینکه چه متخصصانی میتوانند به حوزه زیبایی ورود کنند، میگوید: متخصصان گوش، حلق و بینی میتواند جراحی زیبایی بینی انجام دهد، متخصصان چشمی که فلوشیب اکولوپلاستیک دارند، میتوانند جراحی زیبایی پلک انجام دهند