یکی از مشکلات رایج میوه های سیب ایجاد لکه های سیاه روی سیب است، این لکهها از بازار پسندی میوه کم کرده و سبب میشود کاهش چشم گیری در تناژ برداشت محصول ایجاد میکند، اگر در باغ خود با این مشکل مواجه هستید با ما همراه باشید که میخواهیم دلیل ایجاد این لکهها و راه حلهای پاکسازی آنها را به شما بیاموزیم.
دلایل لکه های سیاه روی سیب:
برای اینکه بدانید لکههای سیاه روی سیب را چگونه میتوانید از بین ببرید و یا اینکه بدانید چگونه میتوانید جلوی ایجاد این لکه ها را روی سیب بگیرید باید در ابتدا بدانید این لکهها چرا و چگونه ایجاد میشوند، قارچهایی هستندکه این لکههای سیاه را روی سیب ایجاد میکنند، در ادامه این قارچها را معرفی میکنیم:
- قارچ عامل لکه سیاه سیب
- قارچ عامل لکه دوده ای
- قارچ عامل نقطه مگسی
شایعترین عامل لکههای سیاه روی سیب بیماری قارچی لکه سیاه سیب است، این بیماری قارچی علاوه بر روی میوه ها روی برگها نیز ایجاد لکههای سیاه میکند، لکههای سیاه که از ابتدای تشکیل میوه به صورت جزئی ایجاد میشوند و با مرور زمان بزرگتر و سیاهتر میشود.
در محل لکه ها با بزرگ شدن میوه ترک ایجاد میشود چرا که در این ناحیههای تیره میوه رشد نمیکند و بنابراین در پاسخ به رشد میوه ترک میخورد، نشانه ی دیگر این بیماری رشد نامتقارن میوههای سیب است که به شدت از بازار پسندی میوه کم میکند.
این لکههای سیاه با دست، پارچه و یا شستشو پاک نمیشود و بنابراین راهکار پاکسازی این لکه ها از روی میوه جلوگیری از ایجاد آنها است، در صورتی که میوه ی سیب این علائم را داشته باشد لکه ها قابل پاک شدن نبوده و بازار پسندی خود را از دست میدهند.
نکته ی مهم در مورد این بیماری این است که این بیماری با نهال آلوده میتواند به باغ منتقل شود و بنابراین اولین راه انتقال آن به باغ شما خرید نهال سیب آلوده به بیماری است.
بیماری دومی که ایجاد لکههای سیاه روی میوه ی سیب کرده و از بازار پسندی آنها کم میکند بیماری لکه دوده ای است، لکه دوده ای لکه های مشکی رنگی روی میوه ی سیب هستند که با شستن از روی میوه پاک میشوند اما به دلیل اینکه نور کافی به قسمتهای سیاه نرسیده زیر این لکه های دوده ای تغییر رنگ میوه به خوبی صورت نمیگیرد و بنابراین با وجود اینکه این لکه از روی میوه پاک میشود اما باز هم از بازار پسندی میوه کم میکند.
بیماری سوم که ایجاد لکه های سیاه روی میوه سیب میکند بیماری نقطه مگسی و یا فضله مگسی است، این بیماری همانطور که از نام آن پیدا است لکههای سیاه رنگ مانند فضله ی مگس روی میوه تولید میکنند و حضور این لکههای تیره نیز به دلیل جلوگیری از رسیدن نور کافی سبب رنگ گیری بد میوه میشود و بازار پسندی را کاهش میدهد، این لکه ها نیز مانند لکههای دوده ای از روی میوه قابل پاک شدن هستند.
کنترل بیماریهای ایجاد کننده ی لکه های سیاه روی میوه ی سیب:
حال که با دلایل ایجاد کننده ی لکههای سیاه روی میوه ی سیب آشنا شدید بد نیست آگاهی مختصری در رابطه با جلوگیری از ایجاد این بیماریها و روشهای از بین بردن آنها روی میوه ها پیدا کنید.
در رابطه با بیماری لکه سیاه سیب همانطور که قبلتر هم گفته شد پیشگیری بهتر از درمان بوده و لکه های سیاه ایجاد شده پاک شدنی نیستند، این بیماری در صورت تراکم بالای درختان در باغ، هرس نشدن شاخسارهها و تراکم بالای شاخهها و به دلیل نرسیدن نور کافی و نبود تهویه ی کافی ایجاد میشود چرا که رطوبت روی میوه برای مدت زمان زیاد باقی مانده و قارچ عامل بیماری به ویژه بعد از بارندگی به برگ و میوه وارد میشود.
برای کنترل این بیماری در درجه ی اول کاشت نهال سیب با فاصله ی مناسب، هرس اصولی از همان سال اول پس از کاشت نهال اهمیت زیادی داشته و همینطور در صورت بروز بیماری کنترل شیمیایی از ابتدای بهار و از بین بردن میوهها و برگهای ریخته و آلوده کف باغ باید حتما انجام شود، فراموش نکنید که این بیماری هر سال میتواند نسبت به سال قبل شدت بیشتری پیدا کند و سهل انگاری در این زمینه میتواند سود یک سال شما را به طور کامل از بین ببرد.
نکته ی دیگی که در مورد پیشگیری از این بیماری وجود دارد این است که با کاشت ارقام مقاوم میتوانید از پدیدار شدن این بیماری جلوگیری کنید، قیمت نهال سیب مقاوم به این بیماری ممکن است بالاتر از ارقام معمولی و یا حساس باشد اما قطعا ارزش هزینه کردن را دارد.
دو بیماری لکه دوده ای و نقطه مگسی نیز به دلیل شریط رطوبتی بالا در باغ ایجاد میشوند و بنابراین عدم توجه به هرس اصولی درختان سیب میتواند از دلایل عمده ی ایجاد این دو بیماری در باغ باشد، با وجود اینکه این لکهها از روی میوه پاک شدنی هستند و باغداران میتوانند برای فروش میوه آنها را شسته و یا پاک کنند اما به هر حال پاک کردن و یا شستن میوه میتواند هزینه بردار بوده و از سود نهایی تولید کم کند و از طرفی حتی با پاک شدن لکههای تیره روی میوه باز هم بازار پسندی بالایی نداشته و بنابراین باید از ایجاد این بیماریها نیز جلوگیری کرد.
برای جلوگیری از ایجاد این بیماریها باید توجه خاص و ویژه ای به هرس اصولی درختان داشته باشید تا شاخ و برگ درختان بتوانند تهویه و نور کافی داشته باشند، این دو قارچ در شرایط تهویه ی کم و رطوبت بالا رشد میکنند و در صورت برقراری تهویه فرصت جولان ندارند.
کلام آخر:
اطلاعات زیادی در رابطه با نحوه ی کنترل این بیماریها در وبسایتهای نهالستان برتر کشور مانند پالیز نهال (www.paliznahal.ir) وجود دارد که میتوانید به این وبسایتها رجوع کرده و یا مقالات مربوط به این بیماریها را مطالعه کنید و یا حتی بدون نیاز به مطالعه با برقراری تماس با مشاوران فروش نهال سیب اطلاعات کامل در رابطه با کنترل این بیماریها و نحوه ی پیشگیری از وقوع آنها را دریافت نمایید.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008