شربت زینک سولفات یک مکمل رژیم غذایی برای تامین زینک مورد نیاز کودکان و بزرگسالان است که به تقویت سیستم ایمنی و رشد جسمی سالم (مخصوصا در کودکان)، جلوگیری از ریزش مو و… کمک میکند.
شربت زینک سولفات چیست؟
عنصر زینک یکی از مهمترین عناصر در بدن است که کمبود آن نه تنها در باطن بدن، بلکه در ظاهر افراد نیز تأثیر منفی میگذارد. نبود زینک کافی در بدن خیلی زود سبب ریزش مو، کاهش شادابی و جوانی پوست، عدم توازن هورمونهای جنسی در بدن، ضعف سیستم ایمنی، کم خونی و… میشود. شربت زینک سولفات یکی از پرطرفدارترین مکملهای حاوی زینک است. شربتهای حاوی زینک اغلب برای مصرف کودکان تجویز میشود، اما از شربت زینک سولفات (مخصوصا )، بزرگسالان نیز میتوانند استفاده کنند.
در شربت زینک سولفات برای جذب بیشتر زینک، آن را به شکل نمک (سولفات) درآوردهاند. مصرف این شربت علاوه بر تقویت سیستم ایمنی و کمک به رشد سالم بدن، باعث کاهش ریزش مو نیز شده و میزان رشد موها را افزایش میدهد. زینک همچنین در حفظ سلامت پوست تاثیر داشته و میتواند آکنه را بهبود بخشد.
ویژگیها و فواید شربت زینک سولفات
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش ریزش مو
- تقویت رشد سالم بدن
- حفظ سلامتی پوست
- کمک به عملکرد صحیح دستگاه جنسی
- تقویت حس بویایی و چشایی
- تسریع روند التیام زخمها
شربت زینک سولفات چه تاثیراتی دارد؟
در ادامه به بررسی بیشتر فواید مصرف شربت زینک سولفات رازک خواهیم پرداخت:
شربت زینک سولفات برای افزایش اشتها و وزن
کمبود زینک در بدن یکی از اولین دلایل کاهش اشتها در کودکان است. عنصر زینک نقش مهمی در تقویت اشتها و درک طعمها در کودکان دارد. از این رو در برخی موارد شربت زینک سولفات برای اشتهای کودک تجویز میشود. کمبود زینک میل به غذا را در کودکان کاهش میدهد، البته این مسئله فقط محدود به کودکان نیست و کمبود زینک در بزرگسالان نیز روی بخشهایی از سیستم عصبی که مربوط به اشتهاست، تأثیر گذاشته و میل به غذا خوردن را کاهش میدهد.
با تامین زینک در مواردی که کمبود اشتها ناشی از کمبود زینک وجود دارد، اشتها به حالت اولیه خود بازگشته و به دنبال آن وزن نیز افزایش پیدا میکند. جبران کمبود زینک به کمک مصرف مکملهایی چون شربت زینک سولفات، میتواند در رشد کودکان تاثیر چشمگیری داشته باشد. به خصوص در کودکانی که از الگوی رشد طبیعی عقب ماندهاند.
شربت زینک سولفات برای رشد مو
ریزش مو یکی از اولین نشانههای کمبود روی در بدن است. کمبود روی (زینک) سبب میشود عملکرد غدد چربی اطراف فولیکولهای مو دچار اختلال شده و تعداد زیادی از فولیکولها به دلیل ترشح زیاد چربی مسدود شوند. از طرفی، زینک بر ترشح هورمونهای جنسی نیز تاثیر گذار است. اختلال در هورمونهای جنسی خود عاملی برای افزایش ریزش مو هم در خانمها و هم در آقایان است. بر همین اساس، مصرف مکملهای زینک مانند شربت زینک سولفات رازک میتواند به کاهش ریزش مو کمک کند.
توجه داشته باشید تنها در صورتی با مصرف شربت زینک ریزش مو شما کاهش پیدا خواهد کرد که دلیل ریزش مو و کاهش رشد موی شما کمبود زینک باشد. در چنین شرایطی مصرف یک مکمل زینک مانند شربت زینک سولفات برای مدت 3 الی 6 ماه کمبود را برطرف کرده و ریزش مو را نیز درمان میکند.
تقویت سیستم ایمنی با شربت زینک سولفات
در مورد فواید زینک برای سیستم ایمنی زیاد شنیده و خواندهایم. اما جالب است بدانید عنصر روی، خود به تنهایی نیز قادر است ویروسها و میکروبها را از کار بیندازد. زینک در بدن سبب ترشح آنزیمهای خاصی میشود که پروتئینهای حیاتی ویروس و باکتری را از بین میبرند، بنابراین آنها توانایی تکثیر و گسترش بیماری را نخواهند داشت. از طرفی زینک نقش اساسی در فعال کردن سلولهای مسئول مبارزه با عفونت در سیستم ایمنی دارد و پاسخ این سیستم را در برابر عفونتها شدیدتر میکند.
سلامت و زیبایی پوست
درصورتیکه بدن با کمبود زینک مواجه باشد، قدرت ترمیمکنندگی پوست به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرده و ترمیم زخمها و لکهای پوستی مدت زیادی طول میکشد. همچنین کمبود زینک میتواند باعث بروز مشکلات پوستی چون آکنه و اگزما شود. بر اساس مطالعات انجام شده استفاده از مکملهای زینک به مدت 3 ماه شدت آکنه را میتواند کاهش دهد.
علاوه بر مواردی که ذکر شد، زینک در برطرف کردن التهابهای داخلی بدن که سبب بیماریهای قلبی، افسردگی و بیماریهای مغزی میشوند نیز بسیار مؤثر است. تحقیقات نشان داده است که شروع مصرف روزانه مکمل زینک مانند شربت زینک سولفات رازک، در 48 ساعت اولیه سرماخوردگی میتواند دورهی سرماخوردگی را کوتاه کرده، علائم سرماخوردگی را تخفیف دهد یا حتی اثر پیشگیرانه داشته باشد.
کمبود زینک در بدن چه علائمی دارد؟
شاید متوجه این نکته شده باشید که پزشکان برای اطلاع از کمبود زینک و تعیین سطح میزان آن در بدن از آزمایش خون استفاده نمیکنند، زیرا سطح پلاسمایی زینک را نمیتوان به عنوان یک شاخص مناسب برای اندازهگیری مقدار روی بدن در نظر گرفت.
توزیع زینک در بدن در حجمهای مختلفی صورت گرفته و این ماده معدنی در ماهیچهها، استخوانها، پروستات و… تجمع پیدا میکند. به همین دلیل است که در اغلب اوقات پزشک با در نظر گرفتن شرح حال بیمار کمبود زینک را تشخیص میدهد. برای مثال در مواردی که فرد داروهای خاصی مصرف میکند، رژیم غذایی مناسب و متنوع ندارد و یا از بیماریهای مزمن گوارشی رنج میبرد، پزشک ممکن است مصرف یک مکمل زینک مانند شربت زینک سولفات را توصیه کند.
رایجترین علائم کمبود زینک عبارتاند از:
- بیاشتهایی
- کاهش سرعت رشد (در کودکان)
- کاهش وزن (ناشی از بیاشتهایی)
- ریزش مو
- سرعت کند بهبود زخمها
- ابتلا مکرر به بیماریهای عفونی چون سرماخوردگی
شربت زینک سولفات برای افزایش وزن موثر است؟
همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، کمبود زینک باعث بیاشتهایی و به دنبال آن کاهش وزن میشود. بنابراین اگر فرد به دلیل کمبود زینک دچار کاهش اشتها شده باشد، با مصرف شربت زینک سولفات اشتهای او به حالت اولیه بازگشته و به این ترتیب وزن او نیز افزایش پیدا میکند. علاوه بر این کمبود زینک با تاثیر منفی که بر حس چشایی و حس بویایی میگذارد نیز در کاهش میل به غذا خورد موثر است.
نحوه مصرف شربت زینک سولفات
بهترین زمان برای مصرف شربت زینک سولفات پس از نهار است. مقدار مورد نیاز روزانه برای هر فرد بهتر است توسط پزشک معین شود، اما میزان مصرف برای هر رنج سنی مطابق دستور زیر است:
- کودکان: 5-8 میلیلیتر در روز
- بزرگسالان: 25 میلیلیتر در روز
- زنان باردار و شیرده: 22.5 میلیلیتر در روز
عوارض شربت زینک
شربت زینک سولفات رازک را اگر به مقدار مورد نیاز روزانه مصرف کنید، عوارضی نخواهد داشت. البته در برخی افراد ممکن است در ابتدای شروع مصرف مکمل زینک، ناراحتیهای گوارشی ایجاد شود. در چنین مواردی توصیه میکنیم مکمل حاوی زینک را پس از وعده غذایی میل کنید. توجه داشته باشید سوء مصرف شربت زینک سولفات عوارضی مانند تهوع، استفراغ، درد شکمی، گیجی و خواب آلودگی به همراه خواهد داشت.
نکات مهم و موارد احتیاط
- درصورتیکه به زینک و یا دیگر ترکیبات تشکیلدهنده این محصول حساسیت دارید، بهتر است در مصرف آن احتیاط کنید.
- مصرف شربت زینک سولفات در دوزهای بالا ممکن است باعث کاهش قند خون شود. به همین دلیل افرادی که داروی ضد دیابت مصرف میکنند، بهتر است قند خون خود را کنترل نمایند.
- کسانی که مبتلا به مشکلات کلیوی میباشند ممکن است جهت پیشگیری از تجمع زینک نیاز به تنظیم دوز داشته باشند.
مصرف شربت زینک سولفات در بارداری و شیردهی
وجود مقدار کافی زینک در بدن در دوران بارداری برای رشد جنین ضروری است. در دوران شیردهی نیز، مصرف مکملهایی مانند شربت زینک سولفات سبب میشود نوزاد زینک مورد نیاز بدن خود را از شیر مادر دریافت کند. اما برای جلوگیری از ایجاد سوء مصرف زینک، توصیه میشود قبل از و مصرف آن حتما با پزشک مشورت کنید.
موارد هشدار در استفاده از شربت زینک سولفات
شربت زینک سولفات فقط برای کودکان نیست؛ بزرگسالان نیز میتوانند از این شربت استفاده نمایند. پیش از استفاده از این شربت چه برای خود و چه برای کودک خود در رابطه با هر نوع حساسیتی که دارید باید با پزشک یا داروساز مشورت نمایید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که میتواند سبب واکنشهای آلرژیک در بدن شود. همچنین در صورتی که سطح عنصر مس در بدن شما پایین باشد نیز در این زمینه باید حتما با پزشک مشورت نمایید. در دوران بارداری و شیردهی نیز پیش از مصرف شربت زینک سولفات پزشک را در جریان قرار دهید.
تداخلات دارویی
اگر داروهای دیابت، تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین، سفالکسین، وارفارین، لووفلوکساسین، فنوباربیتال، و استروژنها را به طور همزمان با مکمل زینک مصرف میکنید، بهتر است جهت کاهش میزان تداخلات با پزشک یا داروساز مشورت کنید.