توصیه می شود در برنامه غذایی خود از شکرهای اضافی جلوگیری کنید چون مقدار شکر دریافتی، چاقی و خطر بیماری های مزمن ارتباط است. شکر به صورت طبیعی در غلات، میوه ها، سبزیجات و حبوبات یافت می شود. با این حال شکر را به بسیاری از غذاها اضافه می کنند، و این یکی از اصلی ترین دلایلی است که متخصصان تغذیه کاهش مصرف شکر را توصیه می کنند.
شیرینی و شکلات ها، نان های صنعتی، غلات صبحانه، سس ها، غذاهای یخ زده، سوپ های کنسرو شده، و غیره، همه می توانند منابع شکر اضافه شده باشند، و اکثر مردم بیش از مقدار توصیه شده که 10 درصد از کالری کل روز می باشد شکر مصرف می کنند.
شکر می توانند پشت نام های بسیاری پنهان شود از جمله دکستروز، شربت ذرت با فروکتوز بالا، شربت برنج، شکر خام یا سوکروز.
شکر قهوه ای نیز نام دیگری از شکر است و ممکن است برخی افراد فکر کنند در مقایسه با شکر سفید گزینه سالم تری است.
با این حال شکر قهوه ای از نظر مواد مغذی برتری نسبت به به شکر سفید ندارد. با اینکه موارد استفاده آنها کمی متفاوت است، اما در مصرف هر دو باید مواظب بود.
ببینید : قیمت خرید قهوه فوری سوپریم دکتر بیز
مواد مغذی یکسان
کالری شکر قهوه ای و سفید تقریبا برابر است، کالری هر دو در یک قاشق چای خوری 16 است.
شکر از نیشکر یا چغندر ساخته می شود. فرآیند ساخت قند با تبدیل نیشکر به شکر مایع آغاز می وشد.
مایع از صافی عبور می کند تا هرگونه ناخالصی اش گرفته شود. مایع حرارت داده می شود تا تبدیل به کریستال های شکر خام شود. محصول جانبی این فرآیند ملاس است.
شکر سفید از ذوب کردن شکر خام و اضافه کردنش به مواد شیمیایی و سپس دوباره حرارت دادنش ساخته می شود، وقتی مجدد حرارت داده می شود کریستال های ریز شکر حاصل خواهند شد.
شکر قهوه ای از اضافه کردن مقداری ملاس به کریستال های شکر سفید بدست می آید.
این تفاوت اصلی بین شکر سفید و قهوه ای است، شکر قهوه ای تقریبا همان شکر سفید است فقط مقداری ملاس دارد.
ملاس می تواند منبعی از آنتی اکسیدان و مواد معدنی از جمله پتاسیم، منیزیم و آهن باشد.
با این حال مقداری که برای ساخت شکر قهوه ای به کار می رود اندک است. از این رو، مقدار زیادی از این مواد را نمی توانید در شکر قهوه ای پیدا کنید.
با مقایسه کردن هر دو شکر با یکدیگر، میبینیم که در کالری و گرم با یکدیگر برابر هستند.
تفاوت طعم
بیشتر شکرهایی که از فروشگاه ها خریداری می کنید شکر سفید هستند با مقدار بسیار اندکی ملاس اضافه شده. تشخیص تفاوت طعم بین شکر سفید با قهوه ای کمی سخت است، به همین دلیل بیشتر مردم طعم این دو را یکسان می دانند.
شکر قهوه ای طعم قوی تری از ملاس دارد، و می تواند شیرینی پیچیده تری داشته باشد.
شکر قهوه ای سبک ملاس کمتری نسبت به شکر قهوه ای تیره دارد. اگر طعمی قوی تر می خواهید بهتر است از شکر قهوه ای تیره استفاده کنید.
شکر قهوه ای مرطوب تر از شکر سفید است، و دلیلش هم ملاس است، این شکر همچنین از شکر سفید سفت تراست.
تفاوت اصلی بین شکر سفید و قهوه ای چگونگی تاثیرشان روی پخت است.
تفاوت های پخت و پز
شکر، در هر شکلی که استفاده اش کنید، تاثیرش بیشتر از اضافه کردن شرینی به غذا است. شکر به غذا طعم، شکل، رنگ، و تعادل اسیدیته می دهد.
بسته به اینکه چه چیزی درست می کنید و چقدر شکر اضافه می نمایید، چه شکر سفید چه قهوه ای روی نتیجه آنچه می پزید تاثیر می گذارد.
استفاده از شکر قهوه ای در مقایسه با شکر سفید رطوبت و رنگ بیشتری به غذا اضافه می کند، اما شیرینی یکسان است.
به صورت کلی معمولا تفاوت زیادی بین استفاده شکر قهوه ای و سفید وجود ندارد.
شکر قهوه ای تیره در مقایسه با شکر قهوه ای سبک باز هم مرطوب تر است.
دیگر شکل های شکر
دیگر شکل های شکر مانند شکر خام، یا شکر نارگیل نیز ممکن است سالمتر از شکر سفید در نظر گرفته شوند.
اما باید این را در نظر بگیرید که بیشتر انواع شکر یک نوع اثر را روی قند خون می گذارند و تقریبا از نظر مواد مغذی یکسان هستند
شاید شکر خام نارگیل را کمتر فرآوری شده در نظر بگیرند، و یا بگویند مواد معدنی بیشتری دارد، اما در واقع این اختلافات بسیار ناچیز است.
دلیل نمی شود که چون شکر قهوه ای است پس می توانید از شکر سفید بیشتر استفاده اش کنید.
قیمت قهوه گانودرما در نمایندگی های این شرکت یکسان است.
اگر از شکر سفید یا قهوه ای استفاده می کنید، همچنان شکر اضافه شده حساب می شود و باید در مصرفش دقت شود.
سالمترین شیرین کننده ای که می توانیم انتخاب کنیم کدام است؟
پس کدامیک از شکر ها سالمتر هستند؟ بر اساس یافته های مرکز دیابت آمریکا افراد تمام شیرین کننده را باید با شکر یکسان بدانند.
گاهی ادعا می شود که نوعی شکر خاص شاخص گلیسمی پایین تری دارد. اما متاسفانه این شاخص ها استاندارد نیست و نمی توان زیاد به آنها اهمیت داد.
اگر فردی بالغ و سالم هستید، مقدار شکر یا قند اضافی مصرفی خود را در طول روز کمتر از 10 درصد کالری روزانه نگه دارید.
اگر مبتلا به دیابت هستید یا قند خونتان بالا است، شاید بهتر است با مشورت دکتر جایگزینی برای شیرین کننده های خود پیدا کنید.
افراد معمولا برای بدست آوردن شیرین کننده ای سالمتر به سراغ شیرین کننده های جایگزین می روند، اما برخی تحقیقات اظهار داشته اند که این جایگزین ها در برخی مواد می توانند تاثیرات منفی به جای بگذارند از جمله ایجاد تغییر در باکتری های روده و یا حتی تحت تاثیر قرار گرفتن تنظیمات سیری در مغز.
انواع مایع شیرین کننده ها مانند عسل یا ملاس، می توانند در کنار شیرینی به شدر سالهای اخیر و با شدت گرفتن مصرف غذاهای قهوهای، از قبیل برنج قهوهای، نان قهوهای و شکر قهوه ای که گاهی تحت عنوان غذاهای رژیمی نیز یاد میشوند، طرح این سوال از اهمیت بیشتری برخوردار میشود که آیا واقعا جایگزینی این مواد به جای برنج سفید، نان سفید و شکر سفید از نظر پزشکی و سلامت قابل توصیه است؟ یا اینکه بهتر است با حذف هر نوع قند و شیرینی به راهکار مطمئن و پایداری برای یک زندگی سالم دست یافت؟ مطالعه این مقاله برای آن دسته از افراد که هنوز برای جایگزینی انواع شکرها با یکدیگر یا حذف کامل آنها از برنامه غذایی خود مردد هستند و حتی به دنبال راهکارهای بهتری میگردند، توصیه میشود. ما در این نوشتار به بررسی تفاوتهای شکر سفید و قهوهای و انواع آن، ارزش غذایی این ماده و فواید وعوارض آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
شکر قهوه ای چیست؟
شکر قهوه ای یک فرآورده قندی ساکارز به رنگ قهوهای است که این تمایز رنگ به دلیل وجود ملاس آن است. این نوع شکر از بلورهای قند به همراه مقداری ملاس و یا با افزودن ملاس به شکر سفید تصفیه شده تولید میشود. شکری که به رنگ قهوهای است، در مقایسه با شکر سفید کالری کمتری دارد. علاوه بر این، حاوی مقادیر اندکی از ریزمغذیها مانند آهن، کلسیم، پتاسیم، روی، مس، فسفر و است که برای عملکرد سالم بدن ضروری هستند.
تفاوت شکر سفید با قهوهای
با توجه به اینکه شکر سفید و قهوهای از محصولات یکسانی – خواه گیاه نیشکر یا چغندرقند – سرچشمه میگیرند، پس میتوان نتیجه گرفت که از یک خانواده هستند. در واقع انواع شکرهای قهوهای مخلوطی از شکر سفید و ملاس (نوعی شربت مشتق از شکر) هستند. ملاس مسئول رنگ تیره این شکر است و ارزش غذایی آن را کمی افزایش میدهد.
تفاوت شکر سفید و قهوهای از نظر مواد معدنی
اما قابل توجهترین تفاوت تغذیهای بین این دو شکر در این است که نوع قهوهای، کلسیم، آهن و پتاسیم بیشتری دارد، اما میزان این مواد آنقدر نیست که به عنوان منبع خوبی برای ریزمغذیها به شمار رود. البته شکر سفید نیز کالری بیشتری نسبت به قهوهای دارد، اما این تفاوت بسیار کم است. یک قاشق چایخوری (4 گرم) شکر قهوه ای 15 کالری دارد، در حالی که همان مقدار شکر سفید 16.3 کالری دارد. در هر حال، جدا از این تفاوتهای جزئی، این دو شکر از نظر تغذیهای مشابه هستند و تفاوت اصلی آنها در طعم و رنگ است.
تفاوت شکر سفید و قهوهای از نظر فرایند تولید
عموما شکر در آب و هوای گرمسیری که نیشکر یا چغندرقند رشد میکند، تولید میشود. هر دو گیاه برای تولید شکر تحت فرآیند مشابهی قرار میگیرند. با این حال، روشهای مورد استفاده برای تبدیل به شکر سفید و قهوه ای متفاوت است. در ابتدا عصاره شیرین هر دو محصول استخراج، تصفیه و حرارت داده میشود تا شربت قهوهای غلیظی به نام ملاس ایجاد شود. سپس شکر متبلور شده سانتریفیوژ و بلورهای قند تولید میشود. سپس شکر سفید برای حذف هر گونه ملاس اضافی و تبدیل به بلورهای ریزتر پردازش شده و متعاقباً، از طریق یک سیستم تصفیه زغال، شکرها تصفیه میشوند.
شکر قهوه ای تصفیه شده همان شکر سفید است که ملاس به آن اضافه شده است و علاوه بر این، شکر کامل و تصفیه نشده قهوهای کمتر از شکر سفید تحت پردازش قرار میگیرد و به همین دلیل مقداری از ملاس و رنگ قهوه ای طبیعی خود را حفظ میکند. تفاوت اصلی شکر سفید با قهوهای در وجود ملاس است که به شکر رنگ قهوهای، طعم و رطوبت متفاوتی میبخشد. همچنین، ملاس مورد استفاده برای تولید شکری به رنگ قهوهای از نیشکر به دست میآید، نه چغندر قند. با این وجود، اگرچه مقدار کمی از مواد مغذی مختلف در شکرهای قهوه ای وجود دارد که ناشی از ملاس آن است، اما دلیل بر این نیست که این شکرها سالمتر از سایر قندها باشند.
کافه موکا دکتر بیز به کاهش وزن کمک میکند.
شکر سفید و قهوهای از محصولات یکسانی مثل گیاه نیشکر یا چغندرقند سرچشمه میگیرند.
کدام شکر باید انتخاب شود: سفید یا قهوهای؟
انتخاب شکر سفید یا قهوهای به سلیقه شخصی بستگی دارد، زیرا تنها تفاوت مهم بین این دو شکر طعم و رنگ آنهاست. اگرچه شکر قهوهای حاوی مواد معدنی بیشتری نسبت به شکر سفید است، اما مقدار این مواد معدنی به قدری ناچیز است که هیچ مزیتی برای سلامتی ندارند. نکته مهم این است که تصور میشود شکر عاملی کمککننده در همهگیری چاقی و علت اصلی بیماریها، از جمله دیابت نوع 2 و بیماری قلبی باشد. به همین دلیل، توصیه میشود بیش از 5 تا 10 درصد از کالری روزانه فرد به شکر اختصاص داده نشود.