سیستم شوتینگ زباله چگونه کار می‌کند؟

شوتینگ زباله در پروژه‌های در حال ساخت

در ساختمان سازی روزانه حجم زیادی زباله تولید می‌شود. دفع و انتقال این زباله‌ها که شامل آجر‌های شکسته، سنگ‌ها و باقی‌مانده مصالح هستند کار سخت و خسته‌کننده‌ای به نظر می‌رسد. به همین دلیل سازندگان اغلب برای جمع‌آوری زباله این سیستم را در ساختمان‌های در حال ساخت خود تعبیه می‌کنند و به‌راحتی از طبقات بالا زباله‌ها را به محل دفع زباله انتقال می‌دهند.

امروزه سیستم‌های شوتینگ زباله در بسیاری از آپارتمان‌های مدرن، برج‌ها و هتل‌ها تعبیه شده ‌است و پیش‌بینی می‌شود در آینده ساختمان‌های بیشتری نیز از این سیستم کارآمد استفاده کنند. بنابراین در این مطلب سعی کردیم این سیستم را به طور کامل به شما معرفی کنیم و مزایا و معایب آن را برای شما شرح دهیم.

زباله چه از نوع خشک و چه از نوع تر در برج‌ها و آپارتمان‌های مسکونی همیشه یکی از موضوعات مورد بحث  است. زباله‌های هر واحد مسکونی مشکلات عمده‌ای از جمله آلودگی مشاعات و سر و صدای اضافی را در پی دارد. سیستم‌ شوتینگ زباله که به منظور برطرف کردن تمامی این مشکلات طراحی و نصب‌ می‌شود، علاوه بر خلاص کردن برج‌ها و آپارتمان‌ها از دردسرهای مربوط به دفع زباله، گام بلندی در جهت مدیریت کارآمد زباله و بازیابی آن به شمار می‌رود. در این مطلب با معرفی کامل سیستم شوتینگ زباله، بررسی مزایا، معایب و نحوه کارکرد آن با ما همراه باشید.

سیستم شوتینگ زباله امروزی

اگرچه چند سالی بیشتر نیست که استفاده از در بسیاری از ساختمان‌ها و برج‌ها رواج پیدا کرده است اما استفاده از این سیستم‌ها سابقه دور و درازی دارد. سیستم‌های شوتینگ زباله قدیمی کارکرد بسیار ساده‌ای داشتند و تنها از سه بخش دریچه، مجرای دفع زباله و مخزن گردآوری زباله تشکیل می‌شدند و استفاده از آن‌ها مشکلات و معضلات خود را در پی داشت.

عدم امکان تمیز کردن سیستم و متعاقباً وارد شدن بوی نامطبوع به فضای داخل ساختمان یکی از مشکلات بسیار جدی سیستم‌های شوتینگ زباله قدیمی بود، اما امروزه با ورود سیستم‌های زباله بسیاری از نقاط اضافه مربوط به سیستم‌های قدیمی برطرف شده است. سیستم‌های شوتینگ زباله جدید به سیستم شستشوی خودکار، عایق صدا و سیستم تهویه کارآمد مجهز شده‌اند.

سیستم شوتینگ زباله چگونه کار می‌کند؟

تمامی سیستم‌های شوتینگ زباله کارکرد مشابه با یکدیگر دارند و از سه قسمت اصلی کانال شوت زباله، دریچه شوت زباله و کامپکتور زباله تشکیل شده‌اند. سیستم‌های شوتینگ زباله را‌ می‌توان در بیرون یا در داخل ساختمان طراحی و نصب کرد. کانال اصلی شوتینگ که ارتفاع آن با ارتفاع ساختمان برابری‌ می‌کند در هر یک از واحدهای ساختمان به یک دریچه‌ می‌رسد. زباله از طریق این دریچه‌ها وارد کانال اصلی و در نهایت هم به مخزن گردآوری زباله یا همان کامپکتور‌ می‌رسد که وظیفه فشرده‌سازی زباله و کاهش حجم را بر عهده دارد.

انواع سیستم شوتینگ زباله

دسته‌بندی‌های مختلفی در خصوص سیستم‌های شوتینگ زباله صورت گرفته است ولی به طور کلی از نظر موقعیت نصب و قرارگیری آن‌ها‌ می‌توان این سیستم‌ها را در دو دسته کلی زیر قرار داد.

دسته‌بندی دیگری که در خصوص سیستم‌های شوتینگ زباله صورت گرفته است بر پایه کارکرد آن‌ها بوده که به صورت زیر است.

  • شوتینگ نخاله ساختمانی
  • شوتینگ زباله‌های غیر قابل بازیافت
  • شوتینگ زباله‌های بازیافت پذیر
  • شوتینگ بیمارستانی
  • شوتینگ هتل‌ها

سیستم شوتینگ زباله چیست؟

زباله چه از هر نوعی که باشد در برج‌ها و آپارتمان‌های مسکونی یکی از مسائل مورد بحث همیشگی است. سیستم‌ شوتینگ زباله که برای رفع همه مشکلات نصب‌ می‌شود، علاوه بر رها شدن از مشکلات مربوط به دفع زباله، قدم بلندی برای مدیریت کارآمد زباله و بازیابی آن ایجاد میکند. در این مطلب با بررسی مزایا، معایب و شیوه کارکرد آن با ما همراه باشید.

شوتینگ زباله یک سیستمی است که برای دور انداختن زباله و پسماند و در بعضی موارد ملحفه در ساختمان های مدرن و بلند مرتبه طراحی می شود. اجرای این سیستم نه فقط جمع اوری زباله و پسماند را راحت می کند بلکه برای ساختمان های بلند هم صرفه اقتصادی دارد.

به صورت خلاصه می توان گفت که شوتینگ زباله تشکیل شده از چند دریچه برای دریافت و خروج زباله و یک کانال برای حمل و هدایت زباله تا پایین ساختمان. علاوه بر برج ها مسکونی و تجاری، امروزه بیشتر ساختمان های صنعتی و بیمارستان ها و هتل های مدرن برای جمع آوری ملحفه های کثیف هر طبقه و انتقال آن به رختشوی خانه از این سیستم استفاده می کنند. مدل های پیشرفته این سیستم به منظور رعایت بهداشت محیط و پیشگیری از پیچیدن بوی مجهز به سیستم شست و شو یا تهویه می باشند.

انواع سیستم شوتینگ زباله

دسته بندی‌‌‌‌های گوناگون در مورد سیستم‌‌‌‌های شوتینگ زباله صورت گرفته است اما به صورت کلی از نظر شرایط نصب و قرارگیری‌ آنها میتوان این سیستم ها را در دوسته کلی زیر تقسیم کرد.

– شوتینگ داخلی

– شوتینگ خارجی

دسته بندی دیگری که در مورد سیستم‌‌‌‌های شوتینگ زباله انجام گرفته است بر پایه کارکرد‌ آنها بوده که به صورت زیر است:

– شوتینگ نخاله ساختمانی

– شوتینگ زباله‌‌‌‌های غیرقابل بازیافت

– شوتینگ زباله‌‌‌‌های بازیافت پذیر

– شوتینگ بیمارستانی

– شوتینگ هتل ها

مزایای نصب شوتینگ زباله

مزایای نصب شوتینگ زباله در ساختمان

دفع راحت زباله

با استفاده از شوت زباله به آسانی می توان زباله ها را از ساختمان های بلند و چندین طبقه جمع آوری کرد، در نتیجه حمل آن ها از سطح شهر آسان تر انجام می گیرد. هر سیستم شوتینگ مجهز به مخزن زباله است که می توان آن را به وسیله ماشین حمل زباله شهری به آسانی تخلیه کرد.

جلوگیری از ورود حشرات موذی به ساختمان

روی هم انباشته شدن زباله ها سبب ایجاد فضایی مرطوب می شود که امکان رشد میکروب ها و حشرات موذی را فراهم می کند، ولی وجود دریچه در انتهای کانال های شوتینگ از ورود حشرات به داخل ساختمان و محل زندگی اشخاص پیشگیری می کند.

حفظ نظافت در ساختمان

یکی از مشکلاتی که همیشه موقع حمل کیسه زباله ها به بیرون از ساختمان وجود دارد ریختن شیرابه در مسیر راه پله ها یا آسانسور است که این کار ظاهری ناخوشایند به ساختمان بخشیده و بوی بدی به وجود می آید.

پیشگیری از ترافیک در راه پله و آسانسور

با استفاده از این سیستم دیگر احتیاجی به تردد برای انتقال زباله ها به مخزن جمع آوری زباله نیست، چون به آسانی می توان کیسه زباله را از دریچه کانال به مخزن زباله پرتاب کرد. قرار دادن شوتینگ زباله در هر طبقه آسایش ساکنین را تامین نموده و نه فقط در وقت صرفه جویی کرده، بلکه پاکیزی را هم در ساختمان به ارمغان می آورد.

کاهش هزینه برق و نیروی انسانی در ساختمان

نصب شوتینگ زباله در ساختمان از نظر اقتصادی خیلی مقرون به صرفه است و هزینه های اضافی بر ساکنین تحمیل نخواهد کرد. این سیستم باعث کاهش مصرف برق آسانسور و نیروی انسانی می شود و آسایش و راحتی را برای اهالی ساختمان دارد.

معایب سیستم شوتینگ زباله

– آلودگی صوتی در سیستم‌های شوتینگ‌زباله قدیمی

– ورود بوی نامطبوع به فضای داخل ساختمان در شوتینگ‌های زباله قدیمی

اجزای تشکیل دهنده سیستم شوتینگ زباله

کانال اصلی شوت زباله

ارتفاع این کانال به تعداد طبقات و واحدهای ساختمانی و همچنین کاربری آن بستگی دارد. این مجرا از جنس فولاد ضد زنگ و گالوانیزه ساخته‌ می‌شود و به منظور به حداقل رساندن اصطکاک میان سطح و زباله‌ها، دارای سطح مقطع استوانه‌ای است. اندازه کانال اصلی به تعداد واحدهای ساختمانی بستگی دارد و به طور کلی در بازه ۴۰ سانتی‌متری تا ۸۰ سانتی‌متری قرار می‌گیرد.

کانال تقسیم کننده یا سه‌راهی

این سه راهی در واقع محل تماس میان کانال اصلی و دریچه شوت زباله است که زباله بعد از خارج شدن از محفظه دریچه شوت زباله از طریق این سه‌راهی و کانال تقسیم کننده و وارد کانال اصلی‌ می‌شود.

سیستم شستشو

شستشوی خودکار سیستم‌های شوتینگ زباله یکی از مهم‌ترین قسمت‌های آن‌ها به شمار‌ می‌رود. نحوه کارکرد این سیستم شستشو به این‌گونه است که نازل‌های خروج آب در قسمت‌های مختلف قرارگرفته‌اند که مسئول پاشش پرفشار آب هستند. برخی از سیستم‌های شستشو به منظور کارایی بهتر به یکسری فرچه و ابزار تمیزکنندگی مخصوص مجهز شده‌اند.

سرعت‌گیر

با بالا رفتن تعداد طبقات و ارتفاع ساختمان‌ها به ویژه برج‌های مسکونی و به منظور کاهش سرعت سقوط زباله از ارتفاع بالا اقدام به نصب سرعت‌گیر در بخش‌های مختلف کانال اصلی‌ می‌شود. با استفاده از سرعت‌گیر‌ها‌ می‌توان از پاره شدن کیسه‌های زباله در هنگام رسیدن به مخزن زباله جلوگیری کرد.

دریچه شوت زباله

یک عدد از این دریچه‌ها در تمامی واحدهای ساختمانی قرار‌ می‌گیرند که از جنس فولاد ضد زنگ و گالوانیزه است. این دریچه به گونه‌ای طراحی شده است که کاربر با باز کردن آن با بوی بد کانال تماس نداشته باشد. به طوری که با باز کردن این دریچه مجرای ورودی به کانال اصلی بسته می‌شود و فرد به یک محفظه کوچک در ارتباط است که باید زباله خود را در آن قرار دهد. با بسته شدن دریچه زباله به صورت خودکار از این محفظه وارد کانال اصلی‌ می‌شود.

دریچه انتهایی

این نوع از دریچه همان‌طور که از اسم آن پیداست در قسمت انتهایی کانال اصلی قرار گرفته است و با رسیدن زباله به آن به صورت خودکار باز و بسته‌ می‌شود. به منظور جلوگیری از انتشار بو و همچنین ورود حشرات موذی این دریچه باید به طور مناسبی عایق‌کاری شود.

سیستم تهویه

به منظور تخلیه هوای نامطبوع داخل مخزن گردآوری زباله و همچنین کانال اصلی، یک سیستم تهویه در نظر گرفته شده است که هوای داخل فضاهای مختلف سیستم شوتینگ زباله را به قسمت انتهایی کانال اصلی هدایت‌ می‌کند.

عایق صوتی

به منظور جلوگیری از انتشار صدای مربوط به تخلیه زباله و برخورد آن با بخش‌های مختلف سیستم شوتینگ زباله که واقعاً‌ می‌تواند آزار دهنده باشد، یک پوشش عایق صوتی را در جداره بیرونی قسمت‌های مختلف سیستم نصب‌ می‌کنند.

مخزن زباله

این قسمت سیستم شوتینگ در واقع مخزن مخصوص گردآوری زباله است. این مخزن‌ها‌ می‌توانند مجهز به دستگاه‌های فشرده‌ساز یا کامپکتور باشند که حجم زباله‌ها را به مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهند.

شستشوی سیستم شوتینگ زباله

در سیستم‌های جدید شوتینگ شستشو به‌صورت خودکار انجام می‌شود. آب از خروجی‌های مختلف در طول کانال با فشار به داخل کانال سرازیر می‌شود و همزمان برس‌های چرخنده بزرگی در طول کانال حرکت می‌کنند و جرم موجود بر دیواره‌های کانال را از بین می‌برند. در نتیجه دیواره‌های کانال تمیز می‌شوند و آب کثیف نیز به فاضلاب راه پیدا می‌کند. با استفاده از این روش کارآمد امکان ترویج بیماری و آتش سوزی نیز به حداقل می‌رسد.

منبع:

youtube

پویان گسترش

دکمه بازگشت به بالا